Blog

Portugees Eiken- en Kurkfestival

De nationale kurk- en kurkeikdag, die op 1 juni wordt gevierd, verschijnt op de Portugese kalender om de belangstelling voor een soort met een grote historische symboliek en een hoge ecologische, sociale en economische waarde te markeren.

Sinds de oudheid gewaardeerd om de eigenschappen van zijn schors, beschrijft de kurkeik al duizenden jaren de eigenschappen en het gebruik van kurk. Verschillende onderzoekers vinden sporen van gebruik van China tot Egypte, aanvankelijk als zegel voor containers, isolatie voor huizen en een drijvende vissersboei. De Griekse filosoof Theophrastus beschreef zo’n 2200 jaar geleden al in zijn botanische teksten hoe Quercus suber zich onderscheidde van andere soorten: “ronde steriliteit veroorzaakt de dood van elke boom (…). Maar misschien is kurkeik een uitzondering. Omdat het krachtiger wordt als je de buitenste kurk verwijdert … “


Dit lange gebruik heeft het de status van beschermde soort opgeleverd die het vandaag al op jonge leeftijd heeft. Zo vaardigde de Visigotische koning Alaric II (485-507) een reeks Romeinse wetten uit die van kracht waren op het Iberisch schiereiland, waaronder maatregelen ter bescherming van kurkeiken. In Portugal begon de bescherming ervan waarschijnlijk in de 13e eeuw met de vrijlating van koning D. Sancho I in 1209 van de gewoonten en wetten van Castelo Rodrigo en Castelo Melhor, die boetes oplegden aan iedereen die kurkeiken vernietigt, waardoor de productie van eikenhout wordt bedreigd kurk, gebruikt in diervoeder.

Aan het einde van de 13e eeuw, tijdens het bewind van koning Dinis, verschijnen brieven die kurk en steeneik beschermen, die “het verbranden en massaal snijden van fruit, het illegaal oogsten van groene takken en vooral het overoogsten” verbieden en straffen.


Deze en andere kenmerken zijn door de eeuwen heen beschreven, waardoor het gebruik van inheemse kurk, waarvan de waarde zich uitstrekt tot het gebruik van eikels, en het ecologische belang van Montado (zoals kurkplantages in Portugal bekend staan) is toegenomen, een systeem dat door de mens is ontwikkeld en in de loop van de tijd is geperfectioneerd. eeuwen in Portugal om “het gebruik en de winstgevendheid van schaarse hulpbronnen te verbeteren in een regio die wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat en arme bodems”.

In de 21e eeuw (2011) verhoogde de Vergadering van de Republiek de symbolische status van de kurkeik door deze uit te roepen tot “de nationale boom van Portugal”. Deze status vloeit onder meer voort uit zijn belangrijke functie in bodembescherming, regulering van de hydrologische kringloop, koolstofopslag en onder meer de waterkwaliteit, d.w.z. het waarborgen van ecosysteemdiensten.

Naast de duizenden banen die het biedt, heeft kurk een aanzienlijk gewicht in de Portugese export: meer dan een miljard euro in 2020 (en ook in 2019), volgens internationale handelsstatistieken van INE – National Institute of Statistics. APCOR benadrukt deze bijdrage – Associação Portuguesa da Cortiça, die deze schat op ongeveer 2% van de Portugese export van goederen en 1,2% van de totale export, met een positieve handelsbalans van 815,6 miljoen euro. Portugal is ook ‘s werelds grootste exporteur van verwerkte producten, met 63% of 986,3 miljoen euro.


3 suggesties om National Cork and Cork Oak Day te vieren

In de National Korka en Oak Korkowy zijn er veel mogelijkheden om deze soort beter te leren kennen en meer te weten te komen over de kenmerken en voordelen ervan. Hier zijn drie suggesties:

Ontdek de grootste kurkeik ter wereld

In verschillende delen van het land staan ​​verschillende kurkeiken die natuurmonumenten zijn, bomen die verschillen van andere soorten qua grootte, constructie, leeftijd, zeldzaamheid, historische of landschappelijke waarde. Een van de meest opvallende is de ‘matching tree’ of ‘fluitende kurkeik’. In 2018 ontving deze unieke kurkeik in het dorp Águas de Moura (Palmela) de prijs Europese boom van het jaar en kwam hij in het Guinness Book of Records als “de grootste ter wereld”. Het is 16,2 meter hoog en bedekt met bladeren met een bladerdak met een diameter van bijna 30 meter.


Naast de uitgebreide schaduw en beschutting die hij de vogels biedt, valt zijn bijdrage aan de kurkproductie op: hij wordt beschouwd als de meest productieve kurkeik ter wereld en levert genoeg kurk om 100.000 pluggen te produceren.

Bezoek het Oak and Cork Observatory

Vier de dag van deze soort, die wel 250-300 jaar oud kan worden, door een bezoek te brengen aan het Coruche Oak and Cork Observatory. Het gebouw, ontworpen door architect Manuel Couceiro, verwijst naar de metafoor van de kurkeik als levend element. Naast laboratoria en werkplaatsen voor de studie van kurkeik en kurk, omvat het gebouw ook een ruimte gewijd aan het verzamelen van informatie met betrekking tot de kurkindustrie en een auditorium.

Ontdek de planeet van Cork

In Gaia werd in 2020 een nieuw natuurmuseum geopend, gewijd aan kurk. Als interactieve ervaring nodigt Planeta Korka u uit om de verschillende toepassingen van dit product te ontdekken, van de oude exploitatie van kurkeik tot de meest uiteenlopende en avant-gardistische toepassingen. zoals traditionele wijnkurken of toepassingen in de luchtvaartindustrie.


Kurk op het jacht

De natuurlijke gesloten celstructuur van Core Cork zorgt voor verminderde warmtegeleiding en is antislip. Kurk dat als dek op jachten wordt gebruikt, neemt geen water op en rot niet. De kern van kurk is een houtvezelmateriaal met natuurlijke gesloten cellen en zal na verloop van tijd niet verslechteren. Dit vertaalt zich in enorme voordelen op de lange termijn ten opzichte van concurrerende producten die vatbaar kunnen zijn voor rotten en rotten.


Core Cork heeft een uitstekende weerstand tegen schimmelgroei in vergelijking met andere terrasmaterialen. Kurk dat in jachten wordt gebruikt, kan eenvoudig worden gesneden met standaard snijgereedschappen en zagen. Het herwint tot 85% van zijn oorspronkelijke dikte bij hoge impact en 100% bij de meeste impacts. De kern van kurk laat ook zelden los bij impact. Core Cork hecht zich aan alle gangbare lamineerharsen: PE, PU, ​​​​VE, Epoxy, Phenolic.


Naast zijn weerstand tegen typische mariene omgevingsinvloeden zoals zout water en UV-stralen, is kurk ook duurzamer dan andere dekmaterialen. Kurk heeft ook de unieke eigenschap dat het niet opwarmt in de zon, zodat u op een warme, zonnige dag op blote voeten op het terras kunt lopen zonder het ongemak van een verwarmd terras.


Kurk in het vervoermiddel

Kurk in transportmiddelen een sleutelrol als isolatiemaatregel, verminderd het gewicht van het voertuig en helpt het om te verminderen. Het dient ook als decoratief element, bijvoorbeeld op auto’s of vliegtuigen. Het is zelfs een belangrijk materiaal op het gebied van veiligheid. Dit is het geval met raketten en landers van ruimteagentschappen zoals NASA.

De spoorwegindustrie is een van de economische sectoren waarin een hydraulische rol speelt in de economische en elektronische context. Het gebruik van kurkcomposieten maakt het mogelijk om het gewicht te verminderen en de kosten van de voortstuwing van de treinen te verlagen. Daarnaast zijn thermisch comfort en de afwezigheid van geluid belangrijk voor passagiers, die ook veel last hebben van bestanden. De hoge belastingsparameters van kurkcomposieten, ontwikkeld in het laboratorium met de veiligheid van treinreizigers in het achterhoofd, zijn ook belangrijk.


Het is ook vermeldenswaard dat het Duitse bedrijf Siemens co-auteur was van een oplossing die het gebruik van lichtgewicht en duurzame kurkvloeren in de metro van Warschau mogelijk maakte. De laatste, niet minder belangrijke parameter van kurk is brandveiligheid.

Deze laatste parameter was de belangrijkste reden waarom NASA bijna een halve eeuw een mengsel van kurk en andere materialen gebruikte om de omhulsels van zijn raketten te beschermen, die bestand moeten zijn tegen extreme temperaturen bij het binnenkomen van de atmosfeer.


In vliegtuigen wordt kurk gebruikt om oppervlakken te creëren of, zoals in treinen, om het gewicht van de machine te verminderen. In jachten is dit, samen met teak, de meest populaire oplossing. Het bijpassende kurkcomposiet is bestand tegen vocht en zonlicht.

Een zeer populaire plaats waar kurk wordt gebruikt, is ook in de auto-industrie. Merken als BMW en Mercedes gebruiken kurkoppervlak voor auto-interieurs zoals dashboards. Rubberkurk is ook populair en wordt gebruikt in de vorm van autopakkingen als een groener alternatief voor rubber


Ontvlambaarheidsclassificatie van kurk

Dankzij de thermische eigenschappen en slechte verbranding van kurk zijn kurkeiken beter bestand tegen vuur dan andere bomen. De langzame verbranding van kurk maakt het een natuurlijke vlamvertrager en vormt een brandwerende laag. Bij de verbranding komt geen rook of giftig gas vrij.

Kurk is, net als andere isolatieproducten, onderhevig aan brandclassificatie. Brandclassificatie heeft twee basisfuncties:

maakt het mogelijk om de gegeven materialen in de installatie te integreren door hun brandeigenschappen te bevestigen,
is het uitgangspunt voor de veiligheidsselectie
Brandclassificaties worden uitgegeven door de relevante onderzoekseenheden voor systeem- of productfabrikanten. Een belangrijk onderdeel van elke classificatie is de beschrijving van de oplossing waarop deze van toepassing is en de reikwijdte van de toepassing (geldigheid).


De brandwerendheidsklassen van een constructie, hier een houten constructie, geven het vermogen aan om specifieke functies uit te oefenen tijdens een brand. De brandwerendheidsparameter is gemarkeerd met de letter “R” en cijfers, b.v. 15 (Dit is het aantal minuten waarna de dragende elementen hun functie niet meer vervullen). Belangrijke parameters zijn ook branddichtheid “E” (vlam- en gasdichtheid) en brandisolatie “I” (temperatuurondoorlaatbaarheid). Op basis van deze parameters wordt de brandwerendheidsklasse van het gebouw bepaald. De brandwerendheid wordt meestal bepaald door de architect en de brandweer op basis van de wet.


In kurkstudies krijgt kurk brandklasse E. Kurk heeft een hittebestendigheid van R-3,6 tot R-4,2 per inch. Dit is een beter waardebereik dan losse glasvezel (R-2,2 tot R-2,9 per inch) en glasvezelmatten (R-2,9 tot R-3, 8 per inch). Kurk heeft een lage thermische geleidbaarheid – kurk is een ideale thermische isolator. De thermische geleidbaarheidscoëfficiënt is 0,045 W/Mk Vanwege de slechte thermische geleidbaarheid voelt kurk altijd warm aan. De brandveiligheid van kurk wordt ook ondersteund door het feit dat het vanwege zijn lichte gewicht wordt gebruikt in space shuttles, in een mengsel met andere materialen voor isolatie, b.v. Brandstoftanks in raketten of isolatorlanders.

In onderstaande video kun je zien hoe moeilijk het is om een ​​kurk in brand te steken.

https://www.youtube.com/watch?v=ydswjypdsbi


Toepassing van kurkpoeder-extract in cosmetica

Kurkpoeder als ingrediënt in cosmetica?

Er is een groeiende vraag onder consumenten van cosmetica naar producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Kurkeikenschorsextract heeft een zeer effectieve anti-aging werking en is een waardevolle grondstof voor de dagelijkse huidverzorging.

Kurk heeft het verbazingwekkende vermogen om zijn schelp voortdurend te vernieuwen. Voor huidverzorgingsproducten betekent dit een verbeterde huidkwaliteit en gladheid. Kurkeik-extract is een echt veelzijdig wapen tegen veroudering! Wetenschappelijk onderzoek heeft bij regelmatig gebruik meerdere gunstige effecten bevestigd!

Bijvoorbeeld: intensieve hydratatie, vermindering van huidruwheid, versterking van de huidbarrière en versterking van de beschermende functies van de huid.


Kurkextracten bevatten interessante ingrediënten met specifieke eigenschappen, zoals antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, die de effectiviteit kunnen verbeteren van cosmetische preparaten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Kurk en zijn bijproducten, zoals kurkstof, kunnen een belangrijke bron zijn van veel bioactieve stoffen.

Deze natuurlijke producten vertonen een breed scala aan relevante eigenschappen, namelijk antioxiderende, ontstekingsremmende, anti-verouderings-, losmakende en depigmenterende effecten.


Ze kunnen worden gebruikt in verschillende farmaceutische en cosmetische producten. Producten van dit type gaan huidveroudering tegen en hebben een depigmenterende of ondersteunende werking bij de behandeling van acne en huidontstekingen.

De heterogeniteit van de chemische samenstelling en ongebruikelijke eigenschappen maken kurkstof tot een materiaal met een groot potentieel en belang. Recycling en valorisatie van bijproducten van kurk in de cosmetica-industrie maakt deel uit van het huidige perspectief van duurzame ontwikkeling.

In 2005 patenteerde een van de Franse cosmeticabedrijven een idee voor cosmetica gebaseerd op het gebruik van kurkpoeder:

https://patentimages.storage.googleapis.com/07/bb/99/77d3c278c2dcff/WO2005060930A1.pdf


Hoe kurkbossen de bescherming van soorten ondersteunen

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik die groeit in de bossen van Portugal, Spanje en heel Noord-Afrika. Kurkeikbossen zijn ook de thuisbasis van een van de meest diverse ecosystemen buiten het Amazone-regenwoud of Borneo, met honderden verschillende soorten die het bewonen. Bovendien zijn veel kwetsbare en bedreigde dieren die endemisch zijn in kurkeikenbossen afhankelijk van deze unieke omgeving om te overleven.

Iberische lynx
De Iberische lynx is de meest bedreigde kattensoort ter wereld en is afhankelijk van kurkbossen voor beschutting en jacht. Onderzoek in de vroege jaren 2000 toonde aan dat het aantal volwassenen was gedaald tot minder dan 100, verdeeld over twee fokgroepen. Ondanks inspanningen om uitsterven te voorkomen, wordt de lynx nog steeds met veel bedreigingen geconfronteerd, waardoor de toekomst onzeker is. Deze bedreigingen omvatten verlies van leefgebied, slinkende voedselbronnen, stroperij en auto-ongelukken.

Konijnen zijn het favoriete voedsel van de Iberische lynx, maar door ziekte is de konijnenpopulatie afgenomen, wat een negatieve invloed heeft gehad op de lynxpopulatie. Nieuwe infrastructuur zoals wegen scheiden en creëren barrières tussen lynxpopulaties en leiden tot meer auto-ongelukken.


Ten slotte blijft stroperij de Iberische lynx bedreigen, evenals de dood door ongevallen als gevolg van vallen voor andere dieren. Het Lynx-programma is in 2004 in het leven geroepen om de habitat van de lynx te beschermen. Het programma heeft ook het ambitieuze doel om aan te tonen hoe lokale economische activiteiten, zoals het oogsten van kurk, verenigbaar kunnen zijn met natuurbehoud.

iberische wolf
De Iberische wolf is een ondersoort van de grijze wolf afkomstig uit het Iberisch schiereiland. De meeste van de 2.000 volwassen Iberische wolven zitten in 350 roedels verspreid over Noord-Portugal en Noordwest-Spanje. De Iberische wolvenpopulatie blijft groeien, maar wordt nog steeds geconfronteerd met een reeks bedreigingen, waaronder illegale jacht, verlies van prooien en aanhoudend verlies van leefgebied. De jacht op Iberische wolven is legaal in Spanje, maar niet in Portugal, maar er worden elk jaar maar heel weinig vergunningen afgegeven. Vanwege de zeldzaamheid van waarnemingen van wolven en hun ongrijpbare aard, worden ze beschouwd als “big game” -trofeeën en wordt er door veel jagers illegaal op gejaagd.

Er is een populatie zuidelijke wolven die leefden in de kurkeikenbossen van de Sierra Morena in Zuid-Spanje. Helaas wordt deze zuidelijke populatie steeds meer geïsoleerd, wat leidt tot inteelt en hybridisatie met honden. Deze populatie wordt nu als regionaal uitgestorven beschouwd.


Barbarijse herten
Niet alle kwetsbare of bedreigde dieren op deze lijst leven op het Iberisch schiereiland. Het Barbarijse hert is bijvoorbeeld een hert afkomstig uit de Noord-Afrikaanse kust. Het edelhert bloeide in de beboste gebieden van Algerije, Marokko en Tunesië voordat ze bijna verdwenen. Barbarijse herten werden in de jaren negentig vanuit Tunesië opnieuw in Marokko geïntroduceerd en er is een beschermde populatie in Tazekka National Park. Herten hebben geen natuurlijke vijanden en worden in plaats daarvan bedreigd door aanhoudend verlies van leefgebied, geïsoleerde populaties en stroperij. Verstedelijking, de uitbreiding van landbouwactiviteiten en bosbranden hebben de kurkbossen van Noord-Afrika versnipperd en de hertenpopulaties aangetast.

Spaanse keizerlijke adelaar
Niet alleen zoogdieren zijn afhankelijk van kurkeikenbossen om te nestelen en te jagen. In feite zijn deze bossen de thuisbasis van meer dan 160 verschillende vogelsoorten, waaronder de Spaanse keizerarend. Dankzij inspanningen voor natuurbehoud is de Spaanse keizerarend gegroeid van slechts 50 broedparen in de jaren zeventig tot ongeveer 485 broedparen. Ondanks de heropbouw van de populatie, wordt de adelaar nog steeds geconfronteerd met een aantal bedreigingen, zoals verlies van prooi en leefgebied en botsingen met hoogspanningslijnen. Net als de Iberische lynx heeft de adelaar een voorliefde voor konijnen en wordt hij ook getroffen door de afnemende konijnenpopulatie en het aanhoudende verlies van bossen in de regio. Ondanks pogingen om elektriciteitsleidingen veiliger te maken voor vogels in heel Spanje en Portugal, blijft elektrocutie een bedreiging vormen voor Spaanse adelaars. In 2008 werden in Spanje 33 adelaars geëlektrocuteerd gevonden.


Berberapen
De berberaap is uniek omdat het de enige makaak is die buiten Azië wordt gevonden. De berberaap wordt ernstig bedreigd en de populatie blijft afnemen als gevolg van verlies van leefgebied, stroperij en de illegale handel in huisdieren in Noord-Afrika. Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 300 jonge makaken uit Marokko gesmokkeld als onderdeel van de illegale handel in exotische huisdieren, waardoor de populatiegroei van deze soort wordt belemmerd. Deze soort wordt ook door boeren als een plaag beschouwd. Habitatverlies als gevolg van illegale houtkap heeft ook verwoestende gevolgen voor de makaken die in de eiken-, ceder- en kurkbossen van het Atlasgebergte leven. Door het kappen blijven gefragmenteerde stukken bos achter die makaken isoleren en hun broedkansen verkleinen.

Makaken worden op unieke wijze geassocieerd met bossen en zijn van hen afhankelijk voor onderdak en voedsel. Makaken daarentegen ondersteunen bossen door zaden te verspreiden en insectenpopulaties te beheersen. Berberapen zijn een uitstekende indicator voor de gezondheid en kwaliteit van de bossen in het Atlasgebergte. Habitatverlies vormt een constante bedreiging voor al deze soorten. In tegenstelling tot andere houtproducten hoeft de boom bij het oogsten van kurk niet gekapt te worden. In plaats daarvan wordt de kurk elke 9 jaar van de kurkeik geoogst in een boomvriendelijk proces. Om deze reden is kurk een van die zeldzame situaties waarin de aankoop van een product de groei van habitats zal stimuleren in plaats van beperken.

Kurk in de veranda

Als je in een glazen huis woont of een tweede woonkamer hebt waar je het hele jaar door het gevoel hebt buiten te zijn, overweeg dan om parket of kurkpanelen te integreren! Ook de tegels op de veranda moeten perfect harmoniëren met de sfeer van het huis.

Tegels voor de serre of andere vloerbedekkingen moeten immers niet alleen esthetisch zijn, maar ook functioneel. De vloer moet bestand zijn tegen extreme temperatuurschommelingen in de serre.


Kurktegels maken de kamer comfortabel en gemakkelijk schoon te maken. Ze voldoen aan hoge eisen waar niet alle vloerbedekkingen zullen werken. Als het koud is in de serre, presteert gewoon parket of laminaat niet zo goed als kurkvloeren.

Watervlekken kunnen de vloer beschadigen en vorstschade is niet uit te sluiten. Het tapijt voor de veranda is niet zo duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.


Les sols en PVC car ils peuvent rapidement devenir glissants lorsqu’ils sont mouillés. Les sols en liège se présentent sous forme de panneaux et de parquet en liège et sont posés ou collés au sol. C’est un matériau naturel, il isole parfaitement thermiquement et acoustiquement et convient aux personnes allergiques à la poussière domestique.

L’entretien d’un sol en liège est similaire à celui des sols en bois. Un scellement régulier avec de la cire est recommandé afin qu’il ne soit pas exposé aux influences climatiques.


Hoe een kurkrol aan de muur te installeren?

Hoe een kurkrol aan de muur te installeren?

De kurk aan de muur lijmen is niet moeilijk. Natuurlijk is het niet ingewikkeld als we het goed doen

https://kurk-winkel.nl/categorieen/kurk-rollen/

De benodigde materialen zijn een kurkroller, spatel of kwast en contact- of watergedragen lijm.

Voordat de kurk wordt gelijmd, moet elke muur worden geprimed. En droog het; De muur mag niet nat zijn.
Verdeel de lijm met een spatel of kwast over het oppervlak van de rol en de te verlijmen muur.

Lijm moet gelijkmatig worden aangebracht en laat geen openingen achter, omdat er later uitpuilen van een losse kork kan optreden (die kan worden verwijderd door voorzichtig in de blister te prikken en een kleine hoeveelheid lijm onder het oppervlak te spuiten met een injectiespuit).


Hoe een kurkrol aan de muur te installeren?

Zowel kurk- als wandoppervlakken moeten droog en vlak zijn. Wees zeer voorzichtig bij het lijmen, omdat de lijm erg snel droogt, dus hoge precisie is vereist. De roller kan het beste door 3 personen op het lijmoppervlak worden aangebracht. 2 personen rollen de rol uit en de 3e persoon drukt de rol gelijkmatig aan met de rol zodat deze over het gehele oppervlak aan de muur hecht.

Als je de kurk niet direct aan de muur wilt plakken, om hem niet te beschadigen of omdat het makkelijker lijkt, doe dat dan op een plank van een ander materiaal en schroef hem dan aan de muur.

Contactlijm is iets sterker dan lijm op waterbasis en is geschikt voor verschillende soorten wanden, zelfs metalen wanden. Aan de andere kant heeft het een sterke geur die binnen twee dagen volledig zal verdwijnen.


Hoe een kurkrol aan de muur te installeren?

Als er kinderen of mensen met allergieën in huis zijn en het oppervlak waarop u de kurk wilt lijmen een gewone muur van gips of gewapend beton is, is het beter om een ​​lijm op waterbasis te gebruiken die zich bindt door verdamping van water.

Een populair idee voor mensen die de isolerende, decoratieve en functionele functies van kurk willen combineren, is om een ​​rol kurk te kopen en een geselecteerd patroon van 3 mm wandkurktegels erop te lijmen.

Dankzij deze oplossing zullen we niet alleen de muren van ons huis isoleren en decoreren, maar krijgen we ook een kurken muur waaraan we belangrijke voorwerpen kunnen ophangen om het te onthouden of op welke manier dan ook te versieren.

Tot slot presenteren we een presentatievideo die u stap voor stap laat zien hoe u een kurkroller in uw huis installeert.

https://www.youtube.com/watch?v=agCRW8VoWUUKurk in contact met voedsel – juridische aspecten

En tant que matériau entièrement naturel, le liège est destiné au contact alimentaire en vertu de la législation européenne. Nous vous encourageons à vous familiariser avec notre gamme de nettoyants pour liège et la liste des actes juridiques confirmant que le liège conforme à la législation de l’UE est parfaitement sûr pour le contact alimentaire.

https://magasindeliege.be/categories/tableaux-en-liege/

Tous les matériaux qui entrent en contact avec des denrées alimentaires sont soumis à deux actes juridiques européens :
• Règlement (CE) 1935/2004 concernant les matériaux et objets destinés à entrer en contact avec des denrées alimentaires, également appelé
Règlement-cadre ou règlement FCM (Matériaux en contact avec les aliments)

Les matériaux et objets destinés à entrer en contact avec des denrées alimentaires doivent être accompagnés d’une déclaration écrite attestant qu’ils sont conformes à la réglementation qui leur est applicable.

La déclaration écrite permet une identification aisée des matériaux, objets ou produits issus d’étapes intermédiaires de fabrication ou des substances pour lesquelles elle a été délivrée


• Règlement (CE) 2023/2006 relatif aux bonnes pratiques de fabrication des matériaux et objets destinés à des usages spécifiques
Contact alimentaire, également connu sous le nom de réglementation GMP (Good Manufacturing Practice)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02006R2023-20080417&from=EN

Par conséquent, tout matériel considéré comme FCM doit être conforme à cette législation.

Le règlement concerne entre autres le liège. Ci-dessous le lien vers le texte intégral du règlement :

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32004R1935

Art. 16 – Déclaration de conformité
Les matériaux et objets destinés à entrer en contact avec des denrées alimentaires doivent être accompagnés d’une déclaration écrite attestant qu’ils sont conformes à la réglementation qui leur est applicable.

La déclaration écrite permet d’identifier facilement les matériaux, objets ou produits d’étapes intermédiaires de fabrication ou les substances pour lesquelles elle a été délivrée.


• Règlement (CE) 2023/2006 relatif aux bonnes pratiques de fabrication des matériaux et objets destinés à des usages spécifiques
Contact alimentaire, également connu sous le nom de réglementation GMP (Good Manufacturing Practice)

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/2023/oj

Par conséquent, tout matériel considéré comme FCM doit être conforme à cette législation.

D’autres documents de la législation de l’UE auxquels le règlement sur le liège fait référence sont la « Déclaration de politique sur les bouchons en liège et autres matériaux et produits en liège destinés à entrer en contact avec des denrées alimentaires ».

https://www.edqm.eu/documents/52006/326251/Policy+statement+concerning+cork+stoppers+and+other+cork+materials+and+articles+intended+to+come+into+contact+with+ foodstuffs +%28Version+2+daté+2007-09-05%29.pdf/a9a93369-d5a7-a890-9803-2223303f6678? version=1.1&t=1643300608883&download=true

Et le document ISO ISO 633 : 2019 auquel le document ci-dessus fait référence

https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:633:ed-3:v1:en


Kurkmuseum in Spanje

Het Cork Identity Museum in San Vicente de Alcántara (direct aan de grens met Portugal) toont de productie, fabricage en levensduur van dit materiaal. Het Cork Identity Museum bevindt zich in San Vicente de Alcántara en het is omdat de gemeente Rayano wordt gekenmerkt door de productie, met name de vervaardiging van dit materiaal: de kurkindustrie werd bijna twee eeuwen geleden in deze gemeente geboren en kurk is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van zijn leven en cultuur.

De Grieken en Romeinen gebruikten kurk om amforen te bekleden, “en zelfs in het middeleeuwse Duitsland werden doodskisten gemaakt van dit materiaal omdat het een goed conserveermiddel was”, merkt Laura Brixedo op, directeur van het Cork Museum of Identity. , een centrum dat zijn deuren opent. . in 2008. om een ​​cultuur rond de productie en verwerking te verspreiden.

“Het is hier omdat het sinds het midden van de 19e eeuw de economische basis van de stad is. Tegenwoordig werken veel mensen in San Vicente in de files en 35 fabrieken die in onze buurt zijn geregistreerd en dit beïnvloedt onze cultuur, “vervolgt hij. Brixedo onderzoekt hoe deze traditie werd overgebracht naar Catalonië – “Girona, bakermat van de industrie” – en van daaruit naar de rest van het Iberisch schiereiland.


Als de Catalanen beseffen dat “de beste kurk wordt gevonden in de driehoek Andalusië, Extremadura en Portugal”, besluit hij, net als de Engelsman John Robinson, een nieuwe fabriek te openen in San Vicente de Alcántara, waar honderden arbeiders werken. Dat was in 1858 en slechts drie decennia later beleefde het gebied een economische bloei met de komst van de spoorwegen.

In de galerijen van het Museum of the Cork Tradition kun je de kurk onder de microscoop observeren en zijn langwerpige en holle cellen bewonderen, leren dat suberine een stof is die de oxidatie van wijn voorkomt na de installatie van een kurk gemaakt van dit materiaal, en andere wetenschappelijke eigenaardigheden.

Maar ook om te laten zien hoe deze sector de cultuur van San Vicente heeft gevormd. “Bij onze volksfeesten draait alles om kurken. In de nacht van 21 januari, de vooravond van onze patroonheilige, vieren we Los Mascarrones en wrijven we ons in met verbrande kurk. En in Corpus Christi maken we op straat tapijten van gekleurd zaagsel, zout en kurkspaanders”, herinnert de vrouw zich en benadrukt hoe aanwezig dit materiaal is in het dagelijks leven van elk huis.


“Onze grootouders en betovergrootouders gebruikten kurk om drinkbakken te maken die ze gebruikten in slachthuizen, lunchboxen en zelfs castillejos, een soort kinderstoel voor baby’s. Een ambacht dat nog steeds overleeft in deze stad Badajoz, die dit materiaal gebruikt. om alles te versieren Creëer soorten persoonlijke gedenktekens over waarom de kurk de hoofdrolspeler was, is en zal zijn in het leven in San Vicente.

In een ander deel van Spanje, in de stad Santiseben del Puerto, is nog een kurkmuseum waar we voornamelijk de producten van oude ambachtslieden en kurkbeeldjes zien en meer leren over de geschiedenis van kurk in dit deel van Spanje. Hieronder vindt u ook een video met een korte film waarin het museum wordt gepromoot.

https://www.youtube.com/watch?v=FLUC-AdPWEo


X
Bestel kurk monsters
Copy link
Powered by Social Snap