Blog

Kurk in transport

In het openbaar vervoer speelt kurk een centrale rol als isolatiemiddel, vermindert het voertuiggewicht en helpt het energieverbruik te verminderen. Het dient ook als decoratief element in bijvoorbeeld auto’s of vliegtuigen. Zelfs als het om veiligheid gaat, is het een belangrijk materiaal. Dit is het geval voor raketten en landers van ruimtevaartorganisaties zoals NASA.

Porsche werkte samen met ontwerper en influencer Sean Wotherspoon om een ​​kleurrijke auto met hetzelfde thema te creëren. De auto is gebaseerd op de Porsche Taycan 4 Cross Turismo en haalt inspiratie uit de Harlequin, maar tilt het concept naar een hoger niveau en neemt zelfs het interieurthema over.

Als vegetariër wilde Wotherspoon ervoor zorgen dat het interieur van de auto niet met leer bedekt was, dus gebruikte hij corduroy (een materiaal dat al in de 911 Targa Heritage Edition werd gebruikt) en kurk (een materiaal verkregen uit de bast van de kurkeik. ). ). Hemelbekleding, stoelen en zonnekleppen. Zowel vizieren als op het dashboard, stijlen, middenconsole, stuur en vloermatten.


Versierd in twee tinten hemelsblauw en parelwit is deze Spiaggina typisch zomers, zonder dak zoals het origineel en zonder achterbank, aangezien hij nu een opbergvak heeft versierd met kurk en een geïntegreerde douche, vermoedelijk ontworpen om zand te verwijderen na een dagje op het strand.

Het model is een eerbetoon aan de zeilwereld, zoals een lage voorruit (bijna onbestaande) en een kurkstructuur die de achterkant bedekt met een patroon dat de boten met teakhouten vloeren imiteert die aan boord van jachten worden gebruikt.

Kurk kan worden gecombineerd met verschillende thermoplastische materialen, waardoor plastic gedeeltelijk wordt vervangen en duurzamere eindproducten ontstaan.

Deze materialen kunnen met behulp van verschillende productietechnieken – zoals extrusie, injectie, thermovormen, blazen of continu persen – worden verwerkt tot componenten die volledig zijn afgestemd op de technische eisen van de klant.

Kurkpolymeermengsels (CPC’s) kunnen ook visueel worden aangepast om aan de esthetische behoeften van het uiteindelijke ontwerp te voldoen.


Het gebruik van kurkcomposietmaterialen vermindert het gewicht en verlaagt daarmee de elektriciteitskosten. Daarnaast zijn thermisch comfort en de afwezigheid van geluid belangrijk, waarop kurk ook een grote invloed heeft. De spoorwegindustrie is een van de economische sectoren waarin het energieverbruik aanzienlijk is in een economische en ecologische context.

Ook belangrijk zijn de hoge spanningsparameters van kurkcomposietmaterialen die in het laboratorium zijn ontwikkeld met het oog op de veiligheid van treinreizigers. Het is ook vermeldenswaard dat het Duitse bedrijf Siemens co-auteur is van een oplossing voor het gebruik van lichtgewicht en flexibele kurkvloeren in de metro van Warschau.

De laatste belangrijke parameter van kurk is brandveiligheid. Deze laatste parameter is de belangrijkste reden waarom NASA al bijna een halve eeuw een mengsel van kurk en andere materialen gebruikt om de rompen van zijn raketten te beschermen, die tijdens hun vlucht in de atmosfeer extreme temperaturen moeten weerstaan. In vliegtuigen wordt kurk gebruikt voor verfijning of, zoals in treinen, om het gewicht van de machine te verminderen. Samen met teak is het de meest populaire oplossing voor jachten.

Een geschikt kurkcomposiet is bestand tegen vocht en de hitte van de zon. Ook de automobielindustrie is een zeer populaire sector voor het gebruik van kurk. Merken als BMW en Mercedes gebruiken kurkafwerkingen voor auto-interieurs, zoals dashboards. Rubberkurk en het gebruik ervan in de vorm van autoafdichtingen zijn ook populair als groener alternatief voor rubber.


Waarom is natuurkurk niet een ander voorbeeld van greenwashing?

Greenwashing is “de misleiding van consumenten over de milieupraktijken van een bedrijf of de milieuvoordelen van een product of dienst.” » Het kan echter ook, opzettelijk of onopzettelijk, worden toegepast door overheden of andere entiteiten die misleidende uitspraken doen over de milieuprestaties of de impact van hun activiteiten. Hier zijn 3 geselecteerde voorbeelden van greenwashing.

1) Verborgen compromis

Dit voorbeeld concentreert zich op een beperkte milieufunctie en negeert de beschouwing van grotere, bredere milieukwesties. Voorbeelden hiervan zijn technologieën die de energie-efficiëntie bevorderen zonder de gevaarlijke materialen bekend te maken die bij de productie worden gebruikt.


Waarom geldt dit niet voor natuurkurk?

Geëxpandeerde kurk wordt bijvoorbeeld gemaakt van kurkkorrels die in speciale vaten tot hoge temperaturen worden verwarmd. In deze vaten wordt een natuurlijk ingrediënt geproduceerd dat de korrels bindt – suberine – waardoor kurkpanelen kunnen worden verkregen zonder gebruik van chemicaliën.

2) Onduidelijke formulering

Dit zijn zeer algemene en onduidelijke uitspraken die daardoor door de consument verkeerd kunnen worden begrepen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van het woord ‘natuurlijk’ om de milieuvoordelen van een product of dienst te benadrukken. Arseen en uranium zijn bijvoorbeeld ‘natuurlijke’ ingrediënten, maar ze zijn ook giftig.


Het kurkproductieproces is volledig transparant

Kurk wordt verkregen door de bast van de eik gedeeltelijk te verwijderen. Dit is een duurzaam proces dat plaatsvindt zonder de boom of de omringende flora en fauna te beschadigen. De schors wordt niet gebruikt voor extractie en gebruik
geen chemicaliën.

3) Valse duurzaamheidslabels

Sommige bedrijven creëren ‘duurzaamheids’-certificeringen of -labels die eenvoudigweg vals zijn. Ze kunnen consumenten misleiden door de illusie te wekken dat een product of dienst onafhankelijk is gecertificeerd als ecologisch duurzaam via een legitiem auditproces van een derde partij, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.


Le liège naturel possède un certificat FSC mondialement reconnu.

L’acronyme FSC signifie Forest Stewardship Council. Il s’agit d’une organisation internationale à but non lucratif et membre de l’ISEAL – une association mondiale de systèmes de normes sociales et environnementales. Le certificat est basé sur les principes, critères et indicateurs de bonne gestion forestière et est délivré par le Conseil FSC mentionné ci-dessus.

Quels sont les principes, critères et indicateurs d’une bonne gestion forestière ?

Il s’agit d’un document normatif élaboré en 1994, basé sur les connaissances et l’expérience d’écologistes et de générations de forestiers – à la fois théoriciens et praticiens. En élaborant le document, le Conseil du FSC, outre ces éléments, a également pris en compte les acquis de l’éducation moderne et le fonctionnement de la gestion forestière.

Het gebruik van kurkeikenschors

Kurkeikschors wordt veel gebruikt in tuinen, dierentuinen en dierenterrariums.

Hier zijn enkele manieren om het te gebruiken:

Tuinpotten: Van de schors van de kurkeik kunnen tuinpotten worden gemaakt. De natuurlijke isolerende eigenschappen helpen de plantenwortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Bovendien is kurkschors lichtgewicht, duurzaam en weerbestendig, waardoor het een uitstekend materiaal is voor buitenbakken.


Bestrating in dierentuinen: In dierentuinen kan kurkeikenschors worden gebruikt als natuurlijke bestrating in dierenverblijven. De zachte en flexibele structuur zorgt voor comfortabele omstandigheden voor dieren en helpt een goede bodemvochtigheid te behouden.

Dierentuindecoraties: kurkschors kan ook worden gebruikt om decoraties in dierentuinen te maken. Het kan worden gebruikt als decoratief element rond wandelpaden, op wandelpaden of rond observatiedekken. Kurkschors voegt natuurlijke charme toe en is veilig voor huisdieren.


Bestrating in dierentuinen: In dierentuinen kan kurkeikenschors worden gebruikt als natuurlijke bestrating in dierenverblijven. De zachte en flexibele structuur zorgt voor comfortabele omstandigheden voor dieren en helpt een goede bodemvochtigheid te behouden.

Dierentuindecoraties: kurkschors kan ook worden gebruikt om decoraties in dierentuinen te maken. Het kan worden gebruikt als decoratief element rond wandelpaden, op wandelpaden of rond observatiedekken. Kurkschors voegt natuurlijke charme toe en is veilig voor huisdieren.


Portugees Eiken- en Kurkfestival

De nationale kurk- en kurkeikdag, die op 1 juni wordt gevierd, verschijnt op de Portugese kalender om de belangstelling voor een soort met een grote historische symboliek en een hoge ecologische, sociale en economische waarde te markeren.

Sinds de oudheid gewaardeerd om de eigenschappen van zijn schors, beschrijft de kurkeik al duizenden jaren de eigenschappen en het gebruik van kurk. Verschillende onderzoekers vinden sporen van gebruik van China tot Egypte, aanvankelijk als zegel voor containers, isolatie voor huizen en een drijvende vissersboei. De Griekse filosoof Theophrastus beschreef zo’n 2200 jaar geleden al in zijn botanische teksten hoe Quercus suber zich onderscheidde van andere soorten: “ronde steriliteit veroorzaakt de dood van elke boom (…). Maar misschien is kurkeik een uitzondering. Omdat het krachtiger wordt als je de buitenste kurk verwijdert … “


Dit lange gebruik heeft het de status van beschermde soort opgeleverd die het vandaag al op jonge leeftijd heeft. Zo vaardigde de Visigotische koning Alaric II (485-507) een reeks Romeinse wetten uit die van kracht waren op het Iberisch schiereiland, waaronder maatregelen ter bescherming van kurkeiken. In Portugal begon de bescherming ervan waarschijnlijk in de 13e eeuw met de vrijlating van koning D. Sancho I in 1209 van de gewoonten en wetten van Castelo Rodrigo en Castelo Melhor, die boetes oplegden aan iedereen die kurkeiken vernietigt, waardoor de productie van eikenhout wordt bedreigd kurk, gebruikt in diervoeder.

Aan het einde van de 13e eeuw, tijdens het bewind van koning Dinis, verschijnen brieven die kurk en steeneik beschermen, die “het verbranden en massaal snijden van fruit, het illegaal oogsten van groene takken en vooral het overoogsten” verbieden en straffen.


Deze en andere kenmerken zijn door de eeuwen heen beschreven, waardoor het gebruik van inheemse kurk, waarvan de waarde zich uitstrekt tot het gebruik van eikels, en het ecologische belang van Montado (zoals kurkplantages in Portugal bekend staan) is toegenomen, een systeem dat door de mens is ontwikkeld en in de loop van de tijd is geperfectioneerd. eeuwen in Portugal om “het gebruik en de winstgevendheid van schaarse hulpbronnen te verbeteren in een regio die wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat en arme bodems”.

In de 21e eeuw (2011) verhoogde de Vergadering van de Republiek de symbolische status van de kurkeik door deze uit te roepen tot “de nationale boom van Portugal”. Deze status vloeit onder meer voort uit zijn belangrijke functie in bodembescherming, regulering van de hydrologische kringloop, koolstofopslag en onder meer de waterkwaliteit, d.w.z. het waarborgen van ecosysteemdiensten.

Naast de duizenden banen die het biedt, heeft kurk een aanzienlijk gewicht in de Portugese export: meer dan een miljard euro in 2020 (en ook in 2019), volgens internationale handelsstatistieken van INE – National Institute of Statistics. APCOR benadrukt deze bijdrage – Associação Portuguesa da Cortiça, die deze schat op ongeveer 2% van de Portugese export van goederen en 1,2% van de totale export, met een positieve handelsbalans van 815,6 miljoen euro. Portugal is ook ’s werelds grootste exporteur van verwerkte producten, met 63% of 986,3 miljoen euro.


3 suggesties om National Cork and Cork Oak Day te vieren

In de National Korka en Oak Korkowy zijn er veel mogelijkheden om deze soort beter te leren kennen en meer te weten te komen over de kenmerken en voordelen ervan. Hier zijn drie suggesties:

Ontdek de grootste kurkeik ter wereld

In verschillende delen van het land staan ​​verschillende kurkeiken die natuurmonumenten zijn, bomen die verschillen van andere soorten qua grootte, constructie, leeftijd, zeldzaamheid, historische of landschappelijke waarde. Een van de meest opvallende is de ‘matching tree’ of ‘fluitende kurkeik’. In 2018 ontving deze unieke kurkeik in het dorp Águas de Moura (Palmela) de prijs Europese boom van het jaar en kwam hij in het Guinness Book of Records als “de grootste ter wereld”. Het is 16,2 meter hoog en bedekt met bladeren met een bladerdak met een diameter van bijna 30 meter.


Naast de uitgebreide schaduw en beschutting die hij de vogels biedt, valt zijn bijdrage aan de kurkproductie op: hij wordt beschouwd als de meest productieve kurkeik ter wereld en levert genoeg kurk om 100.000 pluggen te produceren.

Bezoek het Oak and Cork Observatory

Vier de dag van deze soort, die wel 250-300 jaar oud kan worden, door een bezoek te brengen aan het Coruche Oak and Cork Observatory. Het gebouw, ontworpen door architect Manuel Couceiro, verwijst naar de metafoor van de kurkeik als levend element. Naast laboratoria en werkplaatsen voor de studie van kurkeik en kurk, omvat het gebouw ook een ruimte gewijd aan het verzamelen van informatie met betrekking tot de kurkindustrie en een auditorium.

Ontdek de planeet van Cork

In Gaia werd in 2020 een nieuw natuurmuseum geopend, gewijd aan kurk. Als interactieve ervaring nodigt Planeta Korka u uit om de verschillende toepassingen van dit product te ontdekken, van de oude exploitatie van kurkeik tot de meest uiteenlopende en avant-gardistische toepassingen. zoals traditionele wijnkurken of toepassingen in de luchtvaartindustrie.


Kurk op het jacht

De natuurlijke gesloten celstructuur van Core Cork zorgt voor verminderde warmtegeleiding en is antislip. Kurk dat als dek op jachten wordt gebruikt, neemt geen water op en rot niet. De kern van kurk is een houtvezelmateriaal met natuurlijke gesloten cellen en zal na verloop van tijd niet verslechteren. Dit vertaalt zich in enorme voordelen op de lange termijn ten opzichte van concurrerende producten die vatbaar kunnen zijn voor rotten en rotten.


Core Cork heeft een uitstekende weerstand tegen schimmelgroei in vergelijking met andere terrasmaterialen. Kurk dat in jachten wordt gebruikt, kan eenvoudig worden gesneden met standaard snijgereedschappen en zagen. Het herwint tot 85% van zijn oorspronkelijke dikte bij hoge impact en 100% bij de meeste impacts. De kern van kurk laat ook zelden los bij impact. Core Cork hecht zich aan alle gangbare lamineerharsen: PE, PU, ​​​​VE, Epoxy, Phenolic.


Naast zijn weerstand tegen typische mariene omgevingsinvloeden zoals zout water en UV-stralen, is kurk ook duurzamer dan andere dekmaterialen. Kurk heeft ook de unieke eigenschap dat het niet opwarmt in de zon, zodat u op een warme, zonnige dag op blote voeten op het terras kunt lopen zonder het ongemak van een verwarmd terras.


Kurk in het vervoermiddel

Kurk in transportmiddelen een sleutelrol als isolatiemaatregel, verminderd het gewicht van het voertuig en helpt het om te verminderen. Het dient ook als decoratief element, bijvoorbeeld op auto’s of vliegtuigen. Het is zelfs een belangrijk materiaal op het gebied van veiligheid. Dit is het geval met raketten en landers van ruimteagentschappen zoals NASA.

De spoorwegindustrie is een van de economische sectoren waarin een hydraulische rol speelt in de economische en elektronische context. Het gebruik van kurkcomposieten maakt het mogelijk om het gewicht te verminderen en de kosten van de voortstuwing van de treinen te verlagen. Daarnaast zijn thermisch comfort en de afwezigheid van geluid belangrijk voor passagiers, die ook veel last hebben van bestanden. De hoge belastingsparameters van kurkcomposieten, ontwikkeld in het laboratorium met de veiligheid van treinreizigers in het achterhoofd, zijn ook belangrijk.


Het is ook vermeldenswaard dat het Duitse bedrijf Siemens co-auteur was van een oplossing die het gebruik van lichtgewicht en duurzame kurkvloeren in de metro van Warschau mogelijk maakte. De laatste, niet minder belangrijke parameter van kurk is brandveiligheid.

Deze laatste parameter was de belangrijkste reden waarom NASA bijna een halve eeuw een mengsel van kurk en andere materialen gebruikte om de omhulsels van zijn raketten te beschermen, die bestand moeten zijn tegen extreme temperaturen bij het binnenkomen van de atmosfeer.


In vliegtuigen wordt kurk gebruikt om oppervlakken te creëren of, zoals in treinen, om het gewicht van de machine te verminderen. In jachten is dit, samen met teak, de meest populaire oplossing. Het bijpassende kurkcomposiet is bestand tegen vocht en zonlicht.

Een zeer populaire plaats waar kurk wordt gebruikt, is ook in de auto-industrie. Merken als BMW en Mercedes gebruiken kurkoppervlak voor auto-interieurs zoals dashboards. Rubberkurk is ook populair en wordt gebruikt in de vorm van autopakkingen als een groener alternatief voor rubber


Ontvlambaarheidsclassificatie van kurk

Dankzij de thermische eigenschappen en slechte verbranding van kurk zijn kurkeiken beter bestand tegen vuur dan andere bomen. De langzame verbranding van kurk maakt het een natuurlijke vlamvertrager en vormt een brandwerende laag. Bij de verbranding komt geen rook of giftig gas vrij.

Kurk is, net als andere isolatieproducten, onderhevig aan brandclassificatie. Brandclassificatie heeft twee basisfuncties:

maakt het mogelijk om de gegeven materialen in de installatie te integreren door hun brandeigenschappen te bevestigen,
is het uitgangspunt voor de veiligheidsselectie
Brandclassificaties worden uitgegeven door de relevante onderzoekseenheden voor systeem- of productfabrikanten. Een belangrijk onderdeel van elke classificatie is de beschrijving van de oplossing waarop deze van toepassing is en de reikwijdte van de toepassing (geldigheid).


De brandwerendheidsklassen van een constructie, hier een houten constructie, geven het vermogen aan om specifieke functies uit te oefenen tijdens een brand. De brandwerendheidsparameter is gemarkeerd met de letter “R” en cijfers, b.v. 15 (Dit is het aantal minuten waarna de dragende elementen hun functie niet meer vervullen). Belangrijke parameters zijn ook branddichtheid “E” (vlam- en gasdichtheid) en brandisolatie “I” (temperatuurondoorlaatbaarheid). Op basis van deze parameters wordt de brandwerendheidsklasse van het gebouw bepaald. De brandwerendheid wordt meestal bepaald door de architect en de brandweer op basis van de wet.


In kurkstudies krijgt kurk brandklasse E. Kurk heeft een hittebestendigheid van R-3,6 tot R-4,2 per inch. Dit is een beter waardebereik dan losse glasvezel (R-2,2 tot R-2,9 per inch) en glasvezelmatten (R-2,9 tot R-3, 8 per inch). Kurk heeft een lage thermische geleidbaarheid – kurk is een ideale thermische isolator. De thermische geleidbaarheidscoëfficiënt is 0,045 W/Mk Vanwege de slechte thermische geleidbaarheid voelt kurk altijd warm aan. De brandveiligheid van kurk wordt ook ondersteund door het feit dat het vanwege zijn lichte gewicht wordt gebruikt in space shuttles, in een mengsel met andere materialen voor isolatie, b.v. Brandstoftanks in raketten of isolatorlanders.

In onderstaande video kun je zien hoe moeilijk het is om een ​​kurk in brand te steken.

https://www.youtube.com/watch?v=ydswjypdsbi


Toepassing van kurkpoeder-extract in cosmetica

Kurkpoeder als ingrediënt in cosmetica?

Er is een groeiende vraag onder consumenten van cosmetica naar producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Kurkeikenschorsextract heeft een zeer effectieve anti-aging werking en is een waardevolle grondstof voor de dagelijkse huidverzorging.

Kurk heeft het verbazingwekkende vermogen om zijn schelp voortdurend te vernieuwen. Voor huidverzorgingsproducten betekent dit een verbeterde huidkwaliteit en gladheid. Kurkeik-extract is een echt veelzijdig wapen tegen veroudering! Wetenschappelijk onderzoek heeft bij regelmatig gebruik meerdere gunstige effecten bevestigd!

Bijvoorbeeld: intensieve hydratatie, vermindering van huidruwheid, versterking van de huidbarrière en versterking van de beschermende functies van de huid.


Kurkextracten bevatten interessante ingrediënten met specifieke eigenschappen, zoals antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, die de effectiviteit kunnen verbeteren van cosmetische preparaten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Kurk en zijn bijproducten, zoals kurkstof, kunnen een belangrijke bron zijn van veel bioactieve stoffen.

Deze natuurlijke producten vertonen een breed scala aan relevante eigenschappen, namelijk antioxiderende, ontstekingsremmende, anti-verouderings-, losmakende en depigmenterende effecten.


Ze kunnen worden gebruikt in verschillende farmaceutische en cosmetische producten. Producten van dit type gaan huidveroudering tegen en hebben een depigmenterende of ondersteunende werking bij de behandeling van acne en huidontstekingen.

De heterogeniteit van de chemische samenstelling en ongebruikelijke eigenschappen maken kurkstof tot een materiaal met een groot potentieel en belang. Recycling en valorisatie van bijproducten van kurk in de cosmetica-industrie maakt deel uit van het huidige perspectief van duurzame ontwikkeling.

In 2005 patenteerde een van de Franse cosmeticabedrijven een idee voor cosmetica gebaseerd op het gebruik van kurkpoeder:

https://patentimages.storage.googleapis.com/07/bb/99/77d3c278c2dcff/WO2005060930A1.pdf


Hoe kurkbossen de bescherming van soorten ondersteunen

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik die groeit in de bossen van Portugal, Spanje en heel Noord-Afrika. Kurkeikbossen zijn ook de thuisbasis van een van de meest diverse ecosystemen buiten het Amazone-regenwoud of Borneo, met honderden verschillende soorten die het bewonen. Bovendien zijn veel kwetsbare en bedreigde dieren die endemisch zijn in kurkeikenbossen afhankelijk van deze unieke omgeving om te overleven.

Iberische lynx
De Iberische lynx is de meest bedreigde kattensoort ter wereld en is afhankelijk van kurkbossen voor beschutting en jacht. Onderzoek in de vroege jaren 2000 toonde aan dat het aantal volwassenen was gedaald tot minder dan 100, verdeeld over twee fokgroepen. Ondanks inspanningen om uitsterven te voorkomen, wordt de lynx nog steeds met veel bedreigingen geconfronteerd, waardoor de toekomst onzeker is. Deze bedreigingen omvatten verlies van leefgebied, slinkende voedselbronnen, stroperij en auto-ongelukken.

Konijnen zijn het favoriete voedsel van de Iberische lynx, maar door ziekte is de konijnenpopulatie afgenomen, wat een negatieve invloed heeft gehad op de lynxpopulatie. Nieuwe infrastructuur zoals wegen scheiden en creëren barrières tussen lynxpopulaties en leiden tot meer auto-ongelukken.


Ten slotte blijft stroperij de Iberische lynx bedreigen, evenals de dood door ongevallen als gevolg van vallen voor andere dieren. Het Lynx-programma is in 2004 in het leven geroepen om de habitat van de lynx te beschermen. Het programma heeft ook het ambitieuze doel om aan te tonen hoe lokale economische activiteiten, zoals het oogsten van kurk, verenigbaar kunnen zijn met natuurbehoud.

iberische wolf
De Iberische wolf is een ondersoort van de grijze wolf afkomstig uit het Iberisch schiereiland. De meeste van de 2.000 volwassen Iberische wolven zitten in 350 roedels verspreid over Noord-Portugal en Noordwest-Spanje. De Iberische wolvenpopulatie blijft groeien, maar wordt nog steeds geconfronteerd met een reeks bedreigingen, waaronder illegale jacht, verlies van prooien en aanhoudend verlies van leefgebied. De jacht op Iberische wolven is legaal in Spanje, maar niet in Portugal, maar er worden elk jaar maar heel weinig vergunningen afgegeven. Vanwege de zeldzaamheid van waarnemingen van wolven en hun ongrijpbare aard, worden ze beschouwd als “big game” -trofeeën en wordt er door veel jagers illegaal op gejaagd.

Er is een populatie zuidelijke wolven die leefden in de kurkeikenbossen van de Sierra Morena in Zuid-Spanje. Helaas wordt deze zuidelijke populatie steeds meer geïsoleerd, wat leidt tot inteelt en hybridisatie met honden. Deze populatie wordt nu als regionaal uitgestorven beschouwd.


Barbarijse herten
Niet alle kwetsbare of bedreigde dieren op deze lijst leven op het Iberisch schiereiland. Het Barbarijse hert is bijvoorbeeld een hert afkomstig uit de Noord-Afrikaanse kust. Het edelhert bloeide in de beboste gebieden van Algerije, Marokko en Tunesië voordat ze bijna verdwenen. Barbarijse herten werden in de jaren negentig vanuit Tunesië opnieuw in Marokko geïntroduceerd en er is een beschermde populatie in Tazekka National Park. Herten hebben geen natuurlijke vijanden en worden in plaats daarvan bedreigd door aanhoudend verlies van leefgebied, geïsoleerde populaties en stroperij. Verstedelijking, de uitbreiding van landbouwactiviteiten en bosbranden hebben de kurkbossen van Noord-Afrika versnipperd en de hertenpopulaties aangetast.

Spaanse keizerlijke adelaar
Niet alleen zoogdieren zijn afhankelijk van kurkeikenbossen om te nestelen en te jagen. In feite zijn deze bossen de thuisbasis van meer dan 160 verschillende vogelsoorten, waaronder de Spaanse keizerarend. Dankzij inspanningen voor natuurbehoud is de Spaanse keizerarend gegroeid van slechts 50 broedparen in de jaren zeventig tot ongeveer 485 broedparen. Ondanks de heropbouw van de populatie, wordt de adelaar nog steeds geconfronteerd met een aantal bedreigingen, zoals verlies van prooi en leefgebied en botsingen met hoogspanningslijnen. Net als de Iberische lynx heeft de adelaar een voorliefde voor konijnen en wordt hij ook getroffen door de afnemende konijnenpopulatie en het aanhoudende verlies van bossen in de regio. Ondanks pogingen om elektriciteitsleidingen veiliger te maken voor vogels in heel Spanje en Portugal, blijft elektrocutie een bedreiging vormen voor Spaanse adelaars. In 2008 werden in Spanje 33 adelaars geëlektrocuteerd gevonden.


Berberapen
De berberaap is uniek omdat het de enige makaak is die buiten Azië wordt gevonden. De berberaap wordt ernstig bedreigd en de populatie blijft afnemen als gevolg van verlies van leefgebied, stroperij en de illegale handel in huisdieren in Noord-Afrika. Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 300 jonge makaken uit Marokko gesmokkeld als onderdeel van de illegale handel in exotische huisdieren, waardoor de populatiegroei van deze soort wordt belemmerd. Deze soort wordt ook door boeren als een plaag beschouwd. Habitatverlies als gevolg van illegale houtkap heeft ook verwoestende gevolgen voor de makaken die in de eiken-, ceder- en kurkbossen van het Atlasgebergte leven. Door het kappen blijven gefragmenteerde stukken bos achter die makaken isoleren en hun broedkansen verkleinen.

Makaken worden op unieke wijze geassocieerd met bossen en zijn van hen afhankelijk voor onderdak en voedsel. Makaken daarentegen ondersteunen bossen door zaden te verspreiden en insectenpopulaties te beheersen. Berberapen zijn een uitstekende indicator voor de gezondheid en kwaliteit van de bossen in het Atlasgebergte. Habitatverlies vormt een constante bedreiging voor al deze soorten. In tegenstelling tot andere houtproducten hoeft de boom bij het oogsten van kurk niet gekapt te worden. In plaats daarvan wordt de kurk elke 9 jaar van de kurkeik geoogst in een boomvriendelijk proces. Om deze reden is kurk een van die zeldzame situaties waarin de aankoop van een product de groei van habitats zal stimuleren in plaats van beperken.

Kurk in de veranda

Als je in een glazen huis woont of een tweede woonkamer hebt waar je het hele jaar door het gevoel hebt buiten te zijn, overweeg dan om parket of kurkpanelen te integreren! Ook de tegels op de veranda moeten perfect harmoniëren met de sfeer van het huis.

Tegels voor de serre of andere vloerbedekkingen moeten immers niet alleen esthetisch zijn, maar ook functioneel. De vloer moet bestand zijn tegen extreme temperatuurschommelingen in de serre.


Kurktegels maken de kamer comfortabel en gemakkelijk schoon te maken. Ze voldoen aan hoge eisen waar niet alle vloerbedekkingen zullen werken. Als het koud is in de serre, presteert gewoon parket of laminaat niet zo goed als kurkvloeren.

Watervlekken kunnen de vloer beschadigen en vorstschade is niet uit te sluiten. Het tapijt voor de veranda is niet zo duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.


Les sols en PVC car ils peuvent rapidement devenir glissants lorsqu’ils sont mouillés. Les sols en liège se présentent sous forme de panneaux et de parquet en liège et sont posés ou collés au sol. C’est un matériau naturel, il isole parfaitement thermiquement et acoustiquement et convient aux personnes allergiques à la poussière domestique.

L’entretien d’un sol en liège est similaire à celui des sols en bois. Un scellement régulier avec de la cire est recommandé afin qu’il ne soit pas exposé aux influences climatiques.


X
Bestel kurk monsters