Alles wat je altijd al wilde weten over kurk

Alles wat je altijd al wilde weten over kurk

Alles wat je altijd al wilde weten over kurk. En nee, met “kurk” bedoel ik niet de Ierse stad Cork (hoewel het waarschijnlijk een heel mooie stad is). Kurk is een uniek materiaal dat wordt gewonnen uit de schors van kurkeiken en kent tal van toepassingen.

Het is duidelijk dat het eerste in je opkomt het bottelen van wijn. Een wijn zonder kurken stop is moeilijk voorstelbaar. Het is echter niet het enige gebruik van de kurk. Ooit gehoord van kurkrollen of kurkvloeren? Ja, het is echt een opmerkelijk materiaal ..


Waar het allemaal begint


Alles wat je altijd al wilde weten over kurk

Het verhaal van de kurk begint met de bast van de kurkeik. Zelf de bast krijgen is niet zo eenvoudig, omdat het hele proces strikt bij wet is geregeld. Iedereen wil natuurlijk een kurkbord of zelfs een kurkwand. Maar zo eenvoudig is het niet.

De kurkeik is een groenblijvende boom die ongeveer 150 tot 200 jaar oud is. Het groeit het beste in het gebied van de Middellandse Zee en daarom is het gemakkelijk om daar een kurkeik te ontmoeten – het meest voorkomend in Portugal, waar het tot 22% van het gebied van het hele land beslaat. Het is indrukwekkend, niet?


Het proces van het verkrijgen van de schors


Alles wat je altijd al wilde weten over kurk

Alles wat je altijd al wilde weten over kurk. Dus als je toevallig een kurkeik tegenkomt, kun je de boom niet zomaar omhakken en de schors afpellen. In principe kunnen alleen gekwalificeerde en getrainde mensen dit doen, en ze mogen het eens in de negen jaar van de boom pellen, meestal tijdens het groeiseizoen wanneer de kurkeik zeer snel nieuwe schors krijgt.

Tijdens het proces kan de boom niet worden gekapt of op een andere manier worden beschadigd. Je wilt het delicate ecosysteem niet vernietigen, alleen maar om een ​​geweldig kurkbord te hebben.


Ontschors de boom


U vraagt ​​zich misschien af ​​hoe u de schors kunt krijgen zonder de boom om te hakken. Nou, het is eigenlijk de enige boom die een persoon is tegengekomen die niet hoeft te worden gekapt voor zijn schors, aangezien hij in twee lagen groeit.

Het binnenste leeft en vormt de basis voor de nieuwe buitenste laag van de schors, die de boom beschermt tegen temperatuurveranderingen. Als de buitenste laag afsterft, kan deze worden afgepeld met een speciale bijl, die de boom zelf niet zal beschadigen.


Der geerntete Korken


De kurk wordt na het aftrekken ergens onder invloed van de lucht geplaatst zodat deze de kwaliteit kan verbeteren en nog beter kan worden.

Dit proces duurt een paar weken. Daarna worden de schorsvlekken met stoom gekookt zodat alle ongewenste sappen, insecten en andere verdwijnen. De schors blijft schoon en klaar voor verdere behandeling, er wordt voor u een nieuwe kurkwand, plank of rol kurk gemaakt.


Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap