Hoe de kurk stof wordt gemaakt


Hoe de kurk stof wordt gemaakt

Hoe de kurk stof wordt gemaakt. Het kurkmateriaal is volgens van de schors van de kurkeik voornamelijk in Spanje, Portugal en Frankrijk. Als de kurkeik 20 jaar is, wordt er gezegd dat de schors van de boom bewijderd door een vakman met behulp van een machete.

De boom wordt vervolgens genummerd zodat de schors de komende 10 jaar niet kan worden verwijderd. In tegenstelling tot andere bomen is kurkeik de enige boom ter wereld die van zijn bast kan worden ontdaan en later niet sterft. Dit maakt de kurken 100% duurzaam en ecologisch. In feite kan dezelfde boom meer dan 200 jaar lang elke 10 jaar een grondstofbron zijn!


Hoe de kurk stof wordt gemaakt

Verander kurk in een bank


Hoe de kurk stof wordt gemaakt. Bij aankomst in de fabriek wordt de kurk gekookt in water om de kurkcellen te laten uitzetten en het werken aan het materiaal te vergemakkelijken. Sterke chemicaliën zoals formaldehyde worden in dit proces niet gebruikt.

De kurk wordt vervolgens in zeer dunne vellen gesneden – dezelfde dikte als het vloeipapier. Om ze duurzaam te maken worden de bladeren vervolgens verlijmd op een drager van katoen / polyester of polyurethaan.

De kurkstukken worden soms als patchwork op het substraat gelijmd, vergelijkbaar met het kurkbord dat soms op het werk wordt gebruikt, en soms als dunne lijnen – het hangt allemaal af van het ontwerp. Links op de foto – Trevor O’Neil kurken bank.


Voorbeelden van het gebruik van kurkweefsel:


Hoewel kurk van nature waterdicht en stofdicht is, wordt de kurk in de laatste productiefase voorzien van een afdichtingslaag (niet giftig, milieubelastend) ter bescherming tegen vuil.

  • Mappen van kurk
  • Kurkbekleding in plaats van leer in het interieur van de Mercedes Benz

Na voltooiing van het proces is het kurk materiaal gebeitst, waterdicht, krasvast en extreem zacht. Het kan in dezelfde producten worden gebruikt als leer en meubelstoffen.

Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap