Gitaar gemaakt van geëxpandeerd kurk

Gitaar gemaakt van geëxpandeerd kurk

Gitaar gemaakt van geëxpandeerd kurk. ‘S Werelds eerste elektrische gitaar van kurk werd ontwikkeld in Viana do Castelo door ontwerper João Rodrigues. Het belangrijkste materiaal om deze gitaar te maken is geëxpandeerde kurk, dat meestal wordt gebruikt als coating en thermische isolatie in gebouwen. De resterende 25% van deze unieke gitaar is teruggewonnen hout dat wordt gebruikt voor de schouder en het midden van de body, waardoor het instrument lichter en groener wordt.


Gitaar gemaakt van geëxpandeerd kurk

“Toen ik aan het project begon, zocht ik het hele internet af en vond nergens ter wereld dat iemand een kurken gitaar had gemaakt. Er was er een in Portugal, maar die was gemaakt van natuurkurk”, zegt Jose Rodrigues. Het duurde twee jaar om de gitaar te bouwen. Het is gemaakt als onderdeel van de masterproef. De kunstenaar besteedde het eerste jaar aan academisch onderzoek en het volgende aan het ontwerpen en maken van een instrument waarvan 75% massa een geëxpandeerde kurk is. Het project begon in 2019 met een merk gelanceerd door Joao Rodrigues en zijn collega. Het bedrijf Mai’Land Guitars biedt al zo’n gitaar aan voor 1000 euro en verschillende koffers van geëxpandeerd kurk.


Gitaar gemaakt van geëxpandeerd kurk. De Mai’Land Guitars-gitaar werd officieel gepresenteerd op 12 november 2019 tijdens een concert in het cultureel centrum Viana do Castelo, als onderdeel van het programma van de 8e National Meeting of Design Students (ENED), die dit jaar plaatsvindt in de hoofdstad van Alto Minho, met als thema “Design, Industrie en Ambachten”.

Alle producten van João hebben een stijlvol design, minimaal oppervlak, sterke Portugese trek en het gebruik van kurk. Momenteel is de ontwerper/muzikant al bezig met het ontwikkelen van een nieuwe gitaar, terwijl hij het vakmanschap van dit prachtige eerste model verbetert. Een andere nieuwigheid in 2020 was de instrumentenkoffer, gemaakt van natuurkurkplanken (90%) en hout, die een stevige en lichte structuur gaf. Al het hout dat voor de gitaar of koffer wordt gebruikt, wordt gerecycled.

Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap