Portugees Eiken- en Kurkfestival

De nationale kurk- en kurkeikdag, die op 1 juni wordt gevierd, verschijnt op de Portugese kalender om de belangstelling voor een soort met een grote historische symboliek en een hoge ecologische, sociale en economische waarde te markeren.

Sinds de oudheid gewaardeerd om de eigenschappen van zijn schors, beschrijft de kurkeik al duizenden jaren de eigenschappen en het gebruik van kurk. Verschillende onderzoekers vinden sporen van gebruik van China tot Egypte, aanvankelijk als zegel voor containers, isolatie voor huizen en een drijvende vissersboei. De Griekse filosoof Theophrastus beschreef zo’n 2200 jaar geleden al in zijn botanische teksten hoe Quercus suber zich onderscheidde van andere soorten: “ronde steriliteit veroorzaakt de dood van elke boom (…). Maar misschien is kurkeik een uitzondering. Omdat het krachtiger wordt als je de buitenste kurk verwijdert … “


Dit lange gebruik heeft het de status van beschermde soort opgeleverd die het vandaag al op jonge leeftijd heeft. Zo vaardigde de Visigotische koning Alaric II (485-507) een reeks Romeinse wetten uit die van kracht waren op het Iberisch schiereiland, waaronder maatregelen ter bescherming van kurkeiken. In Portugal begon de bescherming ervan waarschijnlijk in de 13e eeuw met de vrijlating van koning D. Sancho I in 1209 van de gewoonten en wetten van Castelo Rodrigo en Castelo Melhor, die boetes oplegden aan iedereen die kurkeiken vernietigt, waardoor de productie van eikenhout wordt bedreigd kurk, gebruikt in diervoeder.

Aan het einde van de 13e eeuw, tijdens het bewind van koning Dinis, verschijnen brieven die kurk en steeneik beschermen, die “het verbranden en massaal snijden van fruit, het illegaal oogsten van groene takken en vooral het overoogsten” verbieden en straffen.


Deze en andere kenmerken zijn door de eeuwen heen beschreven, waardoor het gebruik van inheemse kurk, waarvan de waarde zich uitstrekt tot het gebruik van eikels, en het ecologische belang van Montado (zoals kurkplantages in Portugal bekend staan) is toegenomen, een systeem dat door de mens is ontwikkeld en in de loop van de tijd is geperfectioneerd. eeuwen in Portugal om “het gebruik en de winstgevendheid van schaarse hulpbronnen te verbeteren in een regio die wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat en arme bodems”.

In de 21e eeuw (2011) verhoogde de Vergadering van de Republiek de symbolische status van de kurkeik door deze uit te roepen tot “de nationale boom van Portugal”. Deze status vloeit onder meer voort uit zijn belangrijke functie in bodembescherming, regulering van de hydrologische kringloop, koolstofopslag en onder meer de waterkwaliteit, d.w.z. het waarborgen van ecosysteemdiensten.

Naast de duizenden banen die het biedt, heeft kurk een aanzienlijk gewicht in de Portugese export: meer dan een miljard euro in 2020 (en ook in 2019), volgens internationale handelsstatistieken van INE – National Institute of Statistics. APCOR benadrukt deze bijdrage – Associação Portuguesa da Cortiça, die deze schat op ongeveer 2% van de Portugese export van goederen en 1,2% van de totale export, met een positieve handelsbalans van 815,6 miljoen euro. Portugal is ook ’s werelds grootste exporteur van verwerkte producten, met 63% of 986,3 miljoen euro.


3 suggesties om National Cork and Cork Oak Day te vieren

In de National Korka en Oak Korkowy zijn er veel mogelijkheden om deze soort beter te leren kennen en meer te weten te komen over de kenmerken en voordelen ervan. Hier zijn drie suggesties:

Ontdek de grootste kurkeik ter wereld

In verschillende delen van het land staan ​​verschillende kurkeiken die natuurmonumenten zijn, bomen die verschillen van andere soorten qua grootte, constructie, leeftijd, zeldzaamheid, historische of landschappelijke waarde. Een van de meest opvallende is de ‘matching tree’ of ‘fluitende kurkeik’. In 2018 ontving deze unieke kurkeik in het dorp Águas de Moura (Palmela) de prijs Europese boom van het jaar en kwam hij in het Guinness Book of Records als “de grootste ter wereld”. Het is 16,2 meter hoog en bedekt met bladeren met een bladerdak met een diameter van bijna 30 meter.


Naast de uitgebreide schaduw en beschutting die hij de vogels biedt, valt zijn bijdrage aan de kurkproductie op: hij wordt beschouwd als de meest productieve kurkeik ter wereld en levert genoeg kurk om 100.000 pluggen te produceren.

Bezoek het Oak and Cork Observatory

Vier de dag van deze soort, die wel 250-300 jaar oud kan worden, door een bezoek te brengen aan het Coruche Oak and Cork Observatory. Het gebouw, ontworpen door architect Manuel Couceiro, verwijst naar de metafoor van de kurkeik als levend element. Naast laboratoria en werkplaatsen voor de studie van kurkeik en kurk, omvat het gebouw ook een ruimte gewijd aan het verzamelen van informatie met betrekking tot de kurkindustrie en een auditorium.

Ontdek de planeet van Cork

In Gaia werd in 2020 een nieuw natuurmuseum geopend, gewijd aan kurk. Als interactieve ervaring nodigt Planeta Korka u uit om de verschillende toepassingen van dit product te ontdekken, van de oude exploitatie van kurkeik tot de meest uiteenlopende en avant-gardistische toepassingen. zoals traditionele wijnkurken of toepassingen in de luchtvaartindustrie.


Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap