3D printen van natuurkurk


3D printen van natuurkurk

Natuurkurk heeft ook zijn plaats gevonden in de industrie van 3D-printen die zich al enkele jaren ontwikkelt. Het zijn filamenten, d.w.z. materialen die worden gebruikt in het proces van 3D-printen door de methode van het afzetten van het gesmolten materiaal. In 2015 ontwikkelde de Europese fabrikant van 3D-printerfilament ColorFabb een innovatief filament genaamd corkFill en, zoals de naam al doet vermoeden, zou het kurkachtige eigenschappen moeten bieden omdat het een mengsel is van kurk en ColorFabb PLA / PHA-filament.

https://colorfabb.com/corkfill

De foto’s die beschikbaar zijn op de website van het bedrijf tonen een hoog detailniveau en zeer mooie kleurresultaten van afdrukken gemaakt met het nieuwe kurkfilament. Omdat het is gebaseerd op PLA / PHA-filament, is printen eenvoudiger en vereist het niet de aanwezigheid van een verwarmd bouwplatform (HBP) op de 3D-printer.


3D printen van natuurkurk

PLA is een van de meest populaire filamenten die in 3D-printers worden gebruikt. De afkorting PLA verwijst naar polylactide of melkzuur. Interessant is dat voor de productie van dit materiaal maïsmeel of suikerriet wordt gebruikt. PLA wordt beschouwd als een biologisch afbreekbaar en biocompatibel materiaal – het wordt gebruikt in implantaten of stents en in vele andere producten die we elke dag gebruiken.


3D printen van natuurkurk

In 2019, zoals gemeld door de portal https://3dprinterchat.com/, is de Portugese studente Tatiana Antunes erin geslaagd om een 100% biologisch afbreekbaar kurkfilament te maken voor 3D-printen. Ze ontwikkelde deze methode aan de Universiteit van Aveiro (UA) als onderdeel van haar masterscriptie in materiaalkunde. Het onderwerp van haar werk was het probleem van de vorming van kurkafval bij de productie van natuurlijke kurkstoppen.


Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap