Een uniek kurkpaleis in Polen

Een uniek kurkpaleis in Polen

Een uniek kurkpaleis in Polen. In Moja Wola (voorheen Kuźnica Sośniewska, een nederzetting in het district Ostrów, woiwodschap Groot-Polen in de gemeente Sośnie, aan de rand van het dorp Sośnie, ongeveer 25 km ten zuidwesten van Ostrów Wielkopolski, in Polen) staat een houten kasteel op een veengrond , die werd gebouwd voor de hertog van Brunswijk werd gebouwd. door Olesnica Wilhelm. De architectuur van het paleis verwijst naar de Zwitserse stijl, maar onderscheidt het niet van andere gebouwen van dit type.De gevels van het paleis zijn bedekt met kurkeikenschors, wat uniek is in Europa. Het is een van de twee gebouwen op ons continent die zo’n ongewone gevel hebben gebruikt. In onze winkel vind je ook een kurk van dit unieke paleis:


Een uniek kurkpaleis in Polen

Het paleis werd gebouwd in 1852. Van jaar tot jaar gaat de technische staat ervan achteruit en zijn er zorgen over de toekomst van het gebouw. Er wordt gezegd dat er slechts twee van dergelijke paleizen in Europa zijn, hoewel alle bronnen slechts één Pools paleis en enkele kleine paviljoens noemen, b.v. in Roman Barbarini of op Peacock Island in Berlijn. De kans is dus groot dat het Poolse monument uniek is.

De eikenschors die de muren van het paleis in Moje Wola bedekt, werd speciaal geïmporteerd uit Portugal. Gelegen in een park in Engelse stijl, dankzij het ongebruikelijke materiaal van de gevel, wordt het kasteel een element van het omringende landschap en creëert het geheel een geweldige sfeer. Aanvankelijk behoorden de paleiscomplexen tot Międzybórz, vanaf 1886 waren ze het centrum van het eigendom van Baron Daniel von Diergardt’s “My Wola” en vanaf 1891 zijn weduwe Agnes von Diergardt.


Een uniek kurkpaleis in Polen

Een uniek kurkpaleis in Polen. Na de oorlog werd het, net als veel andere monumenten, genationaliseerd en zijn houten muren huisvestte de eerste technische school voor vrouwen in Polen, die boswachters opleidde. Ze werden in 1975 overgebracht naar Stary Sącz. Het bleef in handen van de staatsbossen tot 1992, toen het eigendom werd van de gemeente en vervolgens werd verkocht aan een particuliere eigenaar. Het kasteel en het omliggende park zijn opgenomen in het register van onroerende monumenten van het woiwodschap Groot-Polen.

Aangezien een andere particuliere eigenaar niets kan doen aan het kostbare kasteel, zijn cultuur- en monumentenliefhebbers de handen ineen geslagen om het kostbare gebouw te redden. U kunt de voortgang van het werk van deze Facebook-groep volgen op het volgende adres:

Laten we het paleis redden in My Wola.

https://www.facebook.com/ratujmymojawole

Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap