Kurk in het vervoermiddel

Kurk in transportmiddelen een sleutelrol als isolatiemaatregel, verminderd het gewicht van het voertuig en helpt het om te verminderen. Het dient ook als decoratief element, bijvoorbeeld op auto’s of vliegtuigen. Het is zelfs een belangrijk materiaal op het gebied van veiligheid. Dit is het geval met raketten en landers van ruimteagentschappen zoals NASA.

De spoorwegindustrie is een van de economische sectoren waarin een hydraulische rol speelt in de economische en elektronische context. Het gebruik van kurkcomposieten maakt het mogelijk om het gewicht te verminderen en de kosten van de voortstuwing van de treinen te verlagen. Daarnaast zijn thermisch comfort en de afwezigheid van geluid belangrijk voor passagiers, die ook veel last hebben van bestanden. De hoge belastingsparameters van kurkcomposieten, ontwikkeld in het laboratorium met de veiligheid van treinreizigers in het achterhoofd, zijn ook belangrijk.


Het is ook vermeldenswaard dat het Duitse bedrijf Siemens co-auteur was van een oplossing die het gebruik van lichtgewicht en duurzame kurkvloeren in de metro van Warschau mogelijk maakte. De laatste, niet minder belangrijke parameter van kurk is brandveiligheid.

Deze laatste parameter was de belangrijkste reden waarom NASA bijna een halve eeuw een mengsel van kurk en andere materialen gebruikte om de omhulsels van zijn raketten te beschermen, die bestand moeten zijn tegen extreme temperaturen bij het binnenkomen van de atmosfeer.


In vliegtuigen wordt kurk gebruikt om oppervlakken te creëren of, zoals in treinen, om het gewicht van de machine te verminderen. In jachten is dit, samen met teak, de meest populaire oplossing. Het bijpassende kurkcomposiet is bestand tegen vocht en zonlicht.

Een zeer populaire plaats waar kurk wordt gebruikt, is ook in de auto-industrie. Merken als BMW en Mercedes gebruiken kurkoppervlak voor auto-interieurs zoals dashboards. Rubberkurk is ook populair en wordt gebruikt in de vorm van autopakkingen als een groener alternatief voor rubber


Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap