Waarom is natuurkurk niet een ander voorbeeld van greenwashing?

Greenwashing is “de misleiding van consumenten over de milieupraktijken van een bedrijf of de milieuvoordelen van een product of dienst.” » Het kan echter ook, opzettelijk of onopzettelijk, worden toegepast door overheden of andere entiteiten die misleidende uitspraken doen over de milieuprestaties of de impact van hun activiteiten. Hier zijn 3 geselecteerde voorbeelden van greenwashing.

1) Verborgen compromis

Dit voorbeeld concentreert zich op een beperkte milieufunctie en negeert de beschouwing van grotere, bredere milieukwesties. Voorbeelden hiervan zijn technologieën die de energie-efficiëntie bevorderen zonder de gevaarlijke materialen bekend te maken die bij de productie worden gebruikt.


Waarom geldt dit niet voor natuurkurk?

Geëxpandeerde kurk wordt bijvoorbeeld gemaakt van kurkkorrels die in speciale vaten tot hoge temperaturen worden verwarmd. In deze vaten wordt een natuurlijk ingrediënt geproduceerd dat de korrels bindt – suberine – waardoor kurkpanelen kunnen worden verkregen zonder gebruik van chemicaliën.

2) Onduidelijke formulering

Dit zijn zeer algemene en onduidelijke uitspraken die daardoor door de consument verkeerd kunnen worden begrepen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van het woord ‘natuurlijk’ om de milieuvoordelen van een product of dienst te benadrukken. Arseen en uranium zijn bijvoorbeeld ‘natuurlijke’ ingrediënten, maar ze zijn ook giftig.


Het kurkproductieproces is volledig transparant

Kurk wordt verkregen door de bast van de eik gedeeltelijk te verwijderen. Dit is een duurzaam proces dat plaatsvindt zonder de boom of de omringende flora en fauna te beschadigen. De schors wordt niet gebruikt voor extractie en gebruik
geen chemicaliën.

3) Valse duurzaamheidslabels

Sommige bedrijven creëren ‘duurzaamheids’-certificeringen of -labels die eenvoudigweg vals zijn. Ze kunnen consumenten misleiden door de illusie te wekken dat een product of dienst onafhankelijk is gecertificeerd als ecologisch duurzaam via een legitiem auditproces van een derde partij, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.


Le liège naturel possède un certificat FSC mondialement reconnu.

L’acronyme FSC signifie Forest Stewardship Council. Il s’agit d’une organisation internationale à but non lucratif et membre de l’ISEAL – une association mondiale de systèmes de normes sociales et environnementales. Le certificat est basé sur les principes, critères et indicateurs de bonne gestion forestière et est délivré par le Conseil FSC mentionné ci-dessus.

Quels sont les principes, critères et indicateurs d’une bonne gestion forestière ?

Il s’agit d’un document normatif élaboré en 1994, basé sur les connaissances et l’expérience d’écologistes et de générations de forestiers – à la fois théoriciens et praticiens. En élaborant le document, le Conseil du FSC, outre ces éléments, a également pris en compte les acquis de l’éducation moderne et le fonctionnement de la gestion forestière.

Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap