Kurk in transport

In het openbaar vervoer speelt kurk een centrale rol als isolatiemiddel, vermindert het voertuiggewicht en helpt het energieverbruik te verminderen. Het dient ook als decoratief element in bijvoorbeeld auto’s of vliegtuigen. Zelfs als het om veiligheid gaat, is het een belangrijk materiaal. Dit is het geval voor raketten en landers van ruimtevaartorganisaties zoals NASA.

Porsche werkte samen met ontwerper en influencer Sean Wotherspoon om een ​​kleurrijke auto met hetzelfde thema te creëren. De auto is gebaseerd op de Porsche Taycan 4 Cross Turismo en haalt inspiratie uit de Harlequin, maar tilt het concept naar een hoger niveau en neemt zelfs het interieurthema over.

Als vegetariër wilde Wotherspoon ervoor zorgen dat het interieur van de auto niet met leer bedekt was, dus gebruikte hij corduroy (een materiaal dat al in de 911 Targa Heritage Edition werd gebruikt) en kurk (een materiaal verkregen uit de bast van de kurkeik. ). ). Hemelbekleding, stoelen en zonnekleppen. Zowel vizieren als op het dashboard, stijlen, middenconsole, stuur en vloermatten.


Versierd in twee tinten hemelsblauw en parelwit is deze Spiaggina typisch zomers, zonder dak zoals het origineel en zonder achterbank, aangezien hij nu een opbergvak heeft versierd met kurk en een geïntegreerde douche, vermoedelijk ontworpen om zand te verwijderen na een dagje op het strand.

Het model is een eerbetoon aan de zeilwereld, zoals een lage voorruit (bijna onbestaande) en een kurkstructuur die de achterkant bedekt met een patroon dat de boten met teakhouten vloeren imiteert die aan boord van jachten worden gebruikt.

Kurk kan worden gecombineerd met verschillende thermoplastische materialen, waardoor plastic gedeeltelijk wordt vervangen en duurzamere eindproducten ontstaan.

Deze materialen kunnen met behulp van verschillende productietechnieken – zoals extrusie, injectie, thermovormen, blazen of continu persen – worden verwerkt tot componenten die volledig zijn afgestemd op de technische eisen van de klant.

Kurkpolymeermengsels (CPC’s) kunnen ook visueel worden aangepast om aan de esthetische behoeften van het uiteindelijke ontwerp te voldoen.


Het gebruik van kurkcomposietmaterialen vermindert het gewicht en verlaagt daarmee de elektriciteitskosten. Daarnaast zijn thermisch comfort en de afwezigheid van geluid belangrijk, waarop kurk ook een grote invloed heeft. De spoorwegindustrie is een van de economische sectoren waarin het energieverbruik aanzienlijk is in een economische en ecologische context.

Ook belangrijk zijn de hoge spanningsparameters van kurkcomposietmaterialen die in het laboratorium zijn ontwikkeld met het oog op de veiligheid van treinreizigers. Het is ook vermeldenswaard dat het Duitse bedrijf Siemens co-auteur is van een oplossing voor het gebruik van lichtgewicht en flexibele kurkvloeren in de metro van Warschau.

De laatste belangrijke parameter van kurk is brandveiligheid. Deze laatste parameter is de belangrijkste reden waarom NASA al bijna een halve eeuw een mengsel van kurk en andere materialen gebruikt om de rompen van zijn raketten te beschermen, die tijdens hun vlucht in de atmosfeer extreme temperaturen moeten weerstaan. In vliegtuigen wordt kurk gebruikt voor verfijning of, zoals in treinen, om het gewicht van de machine te verminderen. Samen met teak is het de meest populaire oplossing voor jachten.

Een geschikt kurkcomposiet is bestand tegen vocht en de hitte van de zon. Ook de automobielindustrie is een zeer populaire sector voor het gebruik van kurk. Merken als BMW en Mercedes gebruiken kurkafwerkingen voor auto-interieurs, zoals dashboards. Rubberkurk en het gebruik ervan in de vorm van autoafdichtingen zijn ook populair als groener alternatief voor rubber.


Geef een reactie

X
Bestel kurk monsters
Share via
Copy link
Powered by Social Snap